Mandarīns ir viens no citrusaugļiem, kas savu aktualitāti īpaši iemanto Ziemassvētku laikā. Vairumā gadījumu tas ir saldāks par apelsīniem.

Tāpat kā daudzi citrusaugļi, mandarīni nāk no Āzijas (Ķīnas un Indoķīnas).

Vairāki interesanti fakti par mandarīniem:

1. Pirmās ziņas par mandarīnu ir 12. gadsimtā pirms mūsu ēras, kas jau ļauj saprast, ka šis auglis ir ļoti sens.

2. Apēdot divus mandarīnus tiek uzņemta visai dienai nepieciešamā C vitamīna deva!

3. Mandarīnu ēteriskā eļļa tiek izmantota smaržu ražošanā.

4. Mandarīnu sezona ir īsa, tā ilgst no oktobra līdz aprīlim.

5. Mandarīna īstais vārds ir Citrus reticulata (latīņu valodā). Vārds “mandarīns”, iespējams ir radies no Ķīnas birokrātu – mandarīnu – dzeltenajiem tērpiem.

6. Mandarīni Eiropā tika iepazīti vien 19. gadsimta sākumā. Pirmos kokus atveda no Indoķīnas kā dāvanu Napoleonam I. Vienu no tiem iedēstīja Parīzē un otru  Malmezonē – imperatrises Žozefīnes iemīļotajā muižā.

7. Ne visas mandarīnu šķirnes ir vienlīdz saldas. Garšīgāki ir tie mandarīni, kuri ir mazi. Lielus mandarīnus, kuriem ir bieza miza, ir vieglāk notīrīt, tomēr tie nav tik saldi.

8. Daudzās valstīs mandarīnu ēšana un to smarža ir kļuvusi par neatņemamu Ziemassvētku daļu.

9. Vienā vidējā, apmēram 80 g smagā mandarīnā, ir aptuveni 70 g ūdens, 40 kcal, 8-12 g ogļhidrātu, 1,5 g balastvielu, ap 30 mg kalcija, 10 mg magnija, 140 mg kālija, ap 20 – 30 mg C vitamīna. 

10. Cilvēkiem ar pārmērīgu apetīti ieteicams mizojot mandarīnu, ieelpot tā smaržu un lēnām un izbaudot to apēst, tādējādi izvairoties no pārēšanās.

Foto: Pavel Danilyuk/Pixabay

Autors: Virskalni.lv

Padalies ar šo sociālajos tīklos